Sağlık Hali – Güncel Sağlık Haberleri

Otizm Belirtileri ve Tedavisi

25.03.2020
1.795
Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Bu rahatsızlık, çocuğun başkalarıyla iletişimini etkilemektedir. Otizm genellikle 3 yaşından itibaren fark edilir ve erkek çocuklarında daha çok görülür. Nedeni bilinmemektedir; bu duruma yol açan genetik bir yatkınlık söz konudur. Otizmin en hafif formlarından biri olarak kabul edilen Asperger sendromunda , zeka seviyesi normal düzeydedir.

Son yıllarda her 110 çocuktan birinde görüldüğü bilinen ve bir çok ailenin hayatının değişmesine olmasına yol açan bu bozukluğun yirminci yüzyılın ortasına kadar ismi belli olmayan bir hastalıktı. 1940’larda Dr. Leo Kanner 11 çocuk üzerinde yaptığı çalışmalar sonrasında tıp diline ‘Erken Çocukluk Otizmi’ terimini kattı. Yine 1940’larda Hans Asperger, bugün Asperger Sendromu olarak bilinen, aynı hastalığın daha hafif olan bir türünü tanımladı. Dr. Leo Kanner üzerinde çalıştığı 11 çocukta, sosyal ilişki geliştirememe, dili iletişim için kullanmama,  tekrarlayıcı davranışlar sergileme, değişiklikleri tolere edememe gibi günümüzde de benzer tanılara sahip olan özellikler yanında, artık geçerliliğini yitiren bazı özellikler de tarif etmiştir.

Otizm Belirtileri Nelerdir ?

Otizm hastalığının şiddeti değişkendir. Bu hastalığa yakalanan çocuklarda genellikle şunlar görülür;

  • İnsanların ilgisini çekecek şekilde göz teması kuramama ya da ilgisini çeken nesneleri işaret edememe
  • El çırpma ya da bir oyuncağın hareket değiştirme gibi aynı hareketini sürekli tekrarlama
  • Yaşına göre konuşma ve dil becerisinin geç gelişmesi
  • Başkalarına karşı kayıtsız olma
  • Tekli aktiviteleri tercih etme
  • Yaratıcı oyunlara karşı ilgisizlik
  • Alışkanlıklarının değişimi söz konusu olursa huzursuzlanma
  • Öğrenme zorluğu

Çocuğunuzun konuşma ve dil gelişiminden endişeleniyorsanız ya da çocuğunuz öğrenme güçlüğü veya başkalarıyla iletişime geçmekte zorluk çekiyorsa bir doktora danışın. 

Otizm Tedavisi Nasıldır ?

Eğer otizmden şüpheleniliyorsa , durum değerlendirmesi yapmak üzere çocuğunuz bir çocuk psikiyatristine sevk edilebilir. Otizm hastalığını iyileştiren bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır. Çocuğunuz iletişim ve dil terapisi , ayrıca özel bir eğitim almalıdır. Otistik çocukların çoğu, öğrenme güçlüğü çeken çocukların gittiği okullara devam eder. Çok azı normal okullara gidebilmektedir, fakat burada da özel uzman desteği almaktadır. Ebeveynler , ellerinden geldiği kadar kendi kendilerine yardımcı olacak yetiler öğreterek çocuklarına destek olabilirler.

Otizm Hastalığının Seyri Nasıldır?

Tedavi gören otistik çocuklar, çocukluk ve ergenlik süreçleri boyunca zamanla ilerleme gösterir. Bazı otistik çocuklar yetişkin dönemlerinde bir birey olma düzeyine kavuşabilse de, genellikle hepsi belli bir dereceden sonra yetersiz kalır ve hayatları boyunca başkalarıyla iletişime geçmekte zorlanır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.