Halsizlikle Baş Etmenize Yardımcı Olacak Besinler
Gün içerisinde çoğumuzun yaşadığı halsizlikle nasıl baş edeceğimizi anlatan detaylı sağlık makalesi.
Vücuttaki enerjinin düşük olması neticesinde kişinin, kendisini ruhsal ya da fiziki olarak yorgun hissetmesine halsizlik adı verilmektedir. İnsan, kendisini gün içerisinde tek bir kez yorgun hissettiği zaman günün geri kalan kısmını işlevsel olarak kullanamaz.
Tükettiğimiz Besinlere Dikkat
Gün içerisinde hissedilen halsizliğin başlıca sebepleri ise uykusuzluk, uzun süre yaşanan stres, grip ya da soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardır. Ayrıca halsizliğin bunlardan bağımsız olarak birçok farklı sebebi de olabilir. Hatta inde bulunulan psikolojik hal bile tek başına halsizliğe neden olabilir.
Halsizliğin en iyi çözümü ise gün içerisinde tükettiğimiz besinlerdir. Çünkü bu besinler, vücudumuzda enerjiye dönüşerek günlük enerji ihtiyacımızı karşılar. Yetersiz ve sağlıksız beslenme ise vücudun gün içerisinde duyduğu enerji ihtiyacını karşılayamayacağından halsizliğe neden olur. İşte gün içerisinde halsizliği yok eden o besinler…
Protein
Vücudumuzdaki kaslar için en önemli enerji kaynağı proteindir. İçeriğinde yüksek protein olan gıdalar ile tirozin açısından zengin gıdalar tüketildiği zaman vücut daha fazla norepinefrin ve dopamin salgılayacağından motivasyon artar ve vücut daha fazla uyanık kalır. Ne var ki protein açısından çok zengin olan sığır eti ve yumurta tüketilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu besinler, kötü kolesterol seviyesini yükselterek sağlığa ciddi zararlar verebilir.
Protein açısından zengin olan derisiz tavuk eti, fasulye gibi alternatif gıdaları tüketmek daha sağlıklıdır.
Yoğurt
Protein kaynakları içerisinde sindirimi kolaylaştıran en iyi besin olan yoğurt, iyi bakteriler olan probiyotik açısından da çok zengin bir besindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren yoğurt, kronik yorgunluğun şifası olarak bilinir.
Kompleks Karbonhidratlar
İnsan vücudunun en öncelikli enerji kaynağı kompleks karbonhidratlardır. Vücudun enerji ihtiyacının yeterince karşılanabilmesi için nişastalı gıdaların, kepekli tahılların, meyve ve sebzelerin bol tüketilmesi gerekir. İçeriğinde bol miktarda serotonin barındıran kompleks karbonhidratlar, uykuyu düzenlediği gibi ruh halini de geliştirir. Ayrıca kan şekeri seviyesinin korunmasında çok önemli bir yardımcıdır.
Su
İçecekler kategorisinde yer alan su, insan vücudunun temel enerji kaynaklarındandır. Ayrıca kronik yorgunlukla mücadelede çok önemli bir yardımcıdır. Bir insan kendisini yorgun hissediyorsa yüksek ihtimalle vücudu susuz kalmıştır. Gün içerisinde hiçbir fiziksel aktivite yapılmasa dahi vücut terlemeden dolayı su kaybı yaşar.
ücudun kaybettiği bu su ihtiyacının karşılanması içinde günlük 8 bardak su tüketilmelidir. Ayrıca su haricinde içeriğinde kafein barındırmayan bitki çayları, meyve suları, fiziksel aktivite esnasında elektrolit takviye için sporcu içecekleri tüketilebilir.
Demir
Gün içerisinde hissettiğiniz yorgunluk kronik hale gelmişse bu demir eksikliği anemisinin önemli bir belirtisi olabilir. Bazı durumlarda demir eksikliği yetersiz beslenmeye bağlı olarak geçici bir süre görülebilir. Vücutta demir eksikliği varsa kandaki oksijen seviyesi düşeceğinden organlara yeteri seviyede oksijen taşınamaz. Bu durumda halsizliğe neden olur. İçeriğinde bol miktarda demir barındıran et, yeşil yapraklı sebzeler ve balık bol tüketilmelidir. Ayrıca sabah kahvaltısında yulaf ezmesi vb. kompleks karbonhidratlar bakımından zengin gıdalar tüketilmelidir.
Taze sıkılmış portakal suyu kahvaltıda tercih edilebilir. Böylelikle vücudun C ve B vitaminleri karşılanacağından gün içerisinde vücudun gereksinim duyduğu enerjinin büyük kısmı rahatlıkla karşılanır. Öğlen yemeğinde ise protein bakımından zengin gıdalar tüketilirse günün ilerleyen saatlerinde vücut daha dinç kalacaktır. Bunun için fasulye, tavuk eti, balık eti vb. gıdalar tercih edilebilir.
Gün içerisinde kahve içmek kafein etkisini yitirene kadar enerji verse de daha sonra şiddetli halsizliğe neden olacağından kafein kontrollü tüketilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.