Sağlık Hali – Güncel Sağlık Haberleri

Bebeklerde Gaz Sancısı Sebepleri ve 10 Gaz Giderme Yöntemi

01.04.2020
3.325
Bebeklerde Gaz Sancısı Sebepleri ve 10 Gaz Giderme Yöntemi

Yeni doğanbebeklerde sindirim sistemi gelişmemiş olduğu için beslenme sonrasında gaz oluşması ve bu gaz durumuna bağlı olarak bebeklerde gaz sancısı oluşması çok normaldir. Bebekler anne karnında kordon yardımı ile beslendikleri için sindirim sistemi gelişmemiş bir şekilde doğarlar. Bebeklerin sindirim sistemleri 4. Aydan itibaren gelişmeye başladığı için emzirme veya mama ile beslenme sonrasında gaz sancısı oluşması bu süreçte anne ve babalar için büyük bir sorundur. Bebeklerde gaz sancısı bir çok etkene bağlı olarak gerçekleşir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Sebepleri

1 ) Emzirme Sonrası Gaz Masajı: Bebeklerde emzirme sonrasında sırt kısmına yapılan masaj ile gazın dışarı çıkması sağlanır. Sırt kısmına belirli aralıklar ile hafif bir şekilde vurulması veya sırt kısmının belden başlayarak enseye kadar sıvazlanması ile gazın ağızdan dışarı çıkması sağlanır. Emzirme ve mama verme sonrasında masaj yapılmadığında bebeklerde gaz oluşur. Gaz sancısı bebeklerin tüm sağlığını riske atan bir etkendir.

2 ) Mama Seçimi: Anne sütünün yetersiz olduğu dönemlerde mama kullanmak zorunda kalan anne ve babalar mama seçiminde dikkatli olmadıklarında bebeklerde daha yoğun gaz oluşturan mamalar kullanmaktadır. Bu nedenle mama seçiminde alerjen içeriği çok az olan mamaların seçilmesi bebeklere ideal sıcaklıklarda verilmesi gaz oluşmaması için çok önemlidir.

3 ) Bebeğe Aşırı Mama Verilmesi: Bebekler yeni doğdukları için belirli periyotlarda beslenmelidir. Yeni doğanlar için 1.5 – 2 saate bir olan beslenme periyodu süresi azaltıldığında ve bebek daha fazla beslendiğinde bebeklerde aşırı gaz oluşması gözlenir.

10 Gaz Giderme Yöntemi

1 ) Bebeğinizi besledikten sonra sırtını dik konuma getirerek sırtına masaj yapmalı veya sırtına hafif şiddette vurmalısınız. Bebeğiniz rahatlayıp gaz çıkarana kadar bu işleme devam etmelisiniz.

2 ) Bebeğinizi emzirip karnını doyurduktan sonra yan yatırarak sırtına masaj yapmalısınız. Eğer gaz çıkarma olmuyorsa bebeğinizin karnına masaj yapmalısınız. Bu konuda en güzel masaj yöntemi I Love You masajı olarak da bilinen karın masajıdır.

3 ) Bisiklet hareketi tüm bebekler üzerinde uygulanması gereken bir harekettir. Karın bölgesini çalıştıran ve bebeklerin gaz çıkarmasına yardımcı olan bu hareket ile bebeğinizin gazını çok kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz.

4 ) Ellerinizi birbirine sürterek ısıttıktan sonra avuç içinizi çukur yapacak şekle getirip bebeğinizin karnında saat yönüne doğru daireler çizebilirsiniz. Bu yöntem ile bağırsaklarda biriken gazı çıkış noktasına doğru itmiş oluyorsunuz.

5 ) Acı elma yağı olarak da bilinen asidik özelliği fazla olan yağı kullanarak bebeğinizin sırt kısmına ve karın bölgesine masaj yapabilirsiniz. Sırt kısmına V harfi şeklinde masaj yaparak gazın anüse doğru yol almasını sağlayabilirsiniz.

6 ) Bebeğinize rezene çayı kaynatıp çay kaşığı yardımı ile verirseniz gazını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Rezene çayı çok etkili bir gaz gidericidir.

7 ) Anne sütünden bebeğe ulaşan gazı azaltmak ve bebeğin gaz sorununu azaltmak için papatya çayı içebilirsiniz. Papatya çayı sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak anne sütündeki gaz miktarını azaltır.

8 ) Bebeğiniz gaz çıkartmakta zorlanıyorsa ayakları yan yana getirilip aynı anda karnına doğru itildiğinde gazın daha kolay bir şekilde çıkışa gelmesi sağlanır. Bu yöntem 5 – 10 dakika arasında yapıldığında bebekler için hem bir egzersiz hem de gaz çıkarma yöntemi haline gelir.

9 ) Bebeğiniz gaz çıkarmakta zorlanıyorsa karnına ılık bir havlu koyarak anüs kısmına kulak çöpü yardımı ile zeytin yağı sürüldüğünde gaz çıkarması sağlanır. Zeytinyağı anüs kısmında oluşan sıklığı yumuşatarak hem bebeğinizin kaka yağmasını sağlar hem de gaz çıkarmasına yardımcı olur.

10 ) Anason çayı kaynatarak bebeğinize çay kaşığı yardımı ile verdiğinizde sindirim sisteminin daha aktif bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Kimyon çayı ve anason çayı bebeklerin gazının giderilmesinde en büyük etkendir. Kimyon çayını anneler de günde iki su bardağı şeklinde tüketebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.